Så blir du en duktig smakpolis

News
Paintings
Sculptures
Alchemy
About
Contact
Search
Nytt
Målningar
Skulpturer
Magnum Opus
Om
Kontakta
Sök

Main page
List of all posts
2005-11-15

Sverige är ett litet land, runt 9 miljoner innevånare. Det är ungefär lika många människor som bor i New York City. Dock märker du att om du reser i den fria världen finner du svenskar bosatta i stort sett överallt.
Jag vill tro att en viktig anledning till denna landsflykt är smakpolisen.

Smakpolisen är en institution både i det svenska samhället - stadsarkitekter, nämnder etc. etc. - och i det det svenska lynnet.
Smakpolisens uppdrag är att upprätthålla likriktning och medelmåttlighet inom alla kreativa områden.

"Less is more", "björklaminat" och "Det ska vara som det var förut" är några av smakpolisens motton.

Vad smakpoliserna är ute efter är ex nihilo eller intet som vi moderna människor som ogärna svänger oss med Kant och Nietzsche säger. Därför tycker de att ju mindre och enklare saker och ting är desto vackrare är de, helt enkelt för att denna frånvaro av visuell stimuli är något de känner igen sig i; kortfattat speglar den tomheten i deras huvuden.
Det är någon slags trötthet de lider av, och deras yttersta mål är Sömnen med stort S - deras personliga utplåning eller utslocknande. Man kan säga att det är som någon slags nirvana, dock utan ett-med-gud-och-universum efterspelet. Eftersom de dock är anala till sin natur kniper de åt om dessa självdestruktiva tendenser och klämmer ut dem över sin omgivning i stället.

För att bli en bra smakpolis måste du först och främst vara en idiot. Det är ett absolut krav. Du måste vara mindre kreativ och påhittig än genomsnittet. En bra smakpolis ser på världen underifrån.
Du ska dock ej vara så korkad att du inte kan hålla reda på var ramens kant går, och veta att aldrig ens tänka tanken att det kan finnas något fungerande eller rentav bra utanför denna kant. Skulle du se någon annan som jönsar på utanför ramkanten så ska du genast agera förfärat och upprört.
Sedan ska du tycka så mycket som möjligt om allt möjligt och rangordna allt efter tio-i-topp-listor, eller så långt du förmår räkna innan abstraktionerna börjar flyta samman.
Bara känn efter, betänk aldrig vilka premisser som ligger bakom dina känslor, det skulle bara göra dig självmordsbenägen.

När du så lyckats bli en riktigt duktig smakpolis så ska du se till att hålla dig så långt borta från mig och mina vänner som möjligt.

Tycker du att jag luktar illa så står du för nära.Your Name / Ditt Namn:
Your E-mail:
Your Site:
Your comment / Kommentar:

( characters remaining)

Note: Only name and comment are obligatory fields. Your E-mail will be invisible to spambots and links posted get the nofollow attribute, which make search engines ignore them.
Thus no use spamming see.

OBS: Endast namn and kommentar är obligatoriska uppgifter. Din e-mail syns inte för spammare och länkar som postas ignoreras av sökmotorerna.

There are no comments posted yet.

Inga kommentarer är postade ännu.
Art blog: Senare skriverier.
Next - Nästa:
"It's a sign!"
   
Contact
Up