Bli av med Ilningar i Tänderna och Bota Smärta - Borsta Tänderna Rätt - Hjärnskador av Eltandborstar?

News
Paintings
Sculptures
Alchemy
About
Contact
Search
Nytt
Målningar
Skulpturer
Magnum Opus
Om
Kontakta
Sök

Main page
List of all posts
2006-01-13

Så Slipper Du Ilningar i Tänderna

Under hösten smög sig sakta en dov huvudvärk över mig, jag trodde först att den berodde på kylan och mörkret, men kylan och mörkret var enbart skyldiga till håglösheten och nedstämdheten, huvudvärken hade en annan orsak.
Jag kom på vad det var efter en resa då jag lämnade min eltandborste hemma. Efter ett par dagar var huvudvärken borta, men när jag kom hem och började använda eltandborsten igen kom den snart tillbaka.
Nu använder jag den i tandborstningssynpunkt överlägsna eltandborsten endast ett par gånger i veckan och huvudvärken håller sig borta.
Det är ingen trevlig tanke, men jag undrar om man i längden kan få hjärnskador av vibrationerna från eltandborsten.

Orsaken att jag började använda eltandborste var att hårda tandborstar försvann från marknaden för några år sedan, och hårda tandborstar var det enda som effektivt höll min tandsten borta. Innan jag upptäckte att också eltandborstar var minst lika effektiva använde jag ett tag s.k. protesborstar (hårda nog att göra ren spisplattor) till att borsta tänderna med.

Orsaken att hårda tandborstar slutade säljas var att folk borstade sönder tandköttet med dem, vilket orsakade smärta och ilningar i tänderna och i extrema fall tandlossning. Att tandborstning allena skulle stå för ökad förslitning på tandemaljen är dock en myt.
Jag har aldrig haft dylika problem, ej heller hål och sådant, trots att jag använde hårda tandborstar i mer än 15 år, och orsaken var hur jag borstade tänderna.

Vill du slippa ilningar i tänderna så är vinkeln du håller tandborsten i det viktigaste; du måste borsta tänderna "medhårs" och aldrig hålla borsten så att borsten river i tandköttet. Du ska ej heller borsta tänderna mer än två gånger om dagen, komplettera med att du sköljer med fluor och tuggar tuggummi med xylitol.
Sådär, inga hål och ilningarna borta, klurigare än så är det (oftast) inte.

Ilande tänder
Borsta så här för att garanterat få ilande tänder.
Tandköttet slits, dentinet (dentin är en mineraliserad bindvävnad, den substans tandens rötter består av) friläggs och nerverna däri reagerar så du känner smärta och ilningar, i synnerhet när du sätter i dig kalla och syrliga saker.
Bota ilningar i tänderna: Borsta tänderna rätt.
Borstar du så här slipper du antagligen änderna. Givetvis ska du också borsta tändernas tuggytor.
Efter ett tag kan du tugga isglass som när du var liten (och alla vuxna rös av att se det) igen.


Gel eller tandkräm för känsliga tänder är som du förstår av detta inte en bot, men kan underlätta under tiden tandköttet läker. Smärtstillande tandkräm kan faktiskt förvärra situationen om man forstätter borsta fel men då inte känner av det lika mycket.

  • Varför detta är illustrerat med ett blått monster? Försök att glömma så förstår du.
  • Är du en tandhygiens-fetischist? Nej, (kära släktingar som alla fick varsin eltandborste förra julen) jag är ingen tandhygiens-fetischist.
  • Hur fan orkar du skriva sånt här? Mycket socker och koffein, det går minst 2L Coca-Cola till en sådan här artikel.

Share on Facebook  Instagram    Add to Reddit 

Mer tips och bot:
Your Name / Ditt Namn:
Your E-mail:
Your Site:
Your comment / Kommentar:

( characters remaining)

Note: Only name and comment are obligatory fields. Your E-mail will be invisible to spambots and links posted get the nofollow attribute, which make search engines ignore them.
Thus no use spamming see.

OBS: Endast namn and kommentar är obligatoriska uppgifter. Din e-mail syns inte för spammare och länkar som postas ignoreras av sökmotorerna.

Posted by: Jocken 2007-01-15

Detta fungerar. Efter en månad av ändrade vanor har mitt tandkött läkt och nu är mina ilningar borta. Tack!

 

Posted by: Susanne 2007-04-10

hej jag tror inte det stämmer som du säger eller så gör det det. Jag var nyligen hos en tandhygienist som sa att jag måste börja borsta som du beskrev att man inte skulle göra. Anledningen att man ska borsta så är för att man ska borsta själva tanköttet och att det är viktigt att det får massage annars bildas fickor där bakterier kan samalas och det är då det börjar blöda vid tandborsts kontakt. Plus att man ska använda tandtråd. Tidigare borstade jag nedifrån och upp just för att inte dra ned tandköttet men det var fel enligt tandhygienisten. Jag använde även borsten rakt mot tanden istället för borstsidan som jag börjat med nu. Men mina ilningar har blivit värre än någonsin. har inte haft såhär mkt ilningar sedanjag för en massa år sen börjat med Sensodyn. Har visserligen bytt SENSODYN Pro emalj , en sort som ska skydda emaljen... står knappt ut med ilningarna, kan knappt titta på ett glas vatten utan att det ilar. Mvh Susanne

 

Posted by: Susanne p.s 2007-04-10

p.s alltså tidigare försvann ilningarna när jag böörjade med sensodyn. Men har kommit tillbaka nu efter att jag ändrat borstningssättet eller på grund av att jag bytt till Sensodyn pro emalj....?

 

Posted by: Jenny 2008-03-03

alltså, det där är helt fel. Jag började borsta så, sen fick jag världens tandköttsinflammation, eftersom matresterna intill kanten vid tandköttet inte försvinner. Detta resulterade i att tandhalsarna blev ännu mer blottade vilket ledde till ännu mer ilningar. När jag berättade för tandläkaren hur jag borstade sa hon att det var totalt fel och visade hur man egentligen skulle göra (hålla borsten ner mot tandköttet och gnugga försiktigt, sen lyfta den lite och placera den lite längre bort och gnugga igen, för att undvika att skrubba sönder tandköttet.) Jag började borsta som hon sa och nu är allt bra igen, men tandköttet som försvann efter mitt lilla experiment kommer aldrig tillbaka. tack för ingenting säger jag.

 

Posted by: Max Magnus 2008-03-03

Detta handlar inte om att du ska undvika att borsta tänderna närmast tandköttet (du ska givetvis inte vinkla borsten så mycket att du missar och lämnar kvar skräp på tänderna), beskrivningen handlar om att du inte ska nöta bort tandköttet med tandborsten.

 

Posted by: sajo 2010-01-11

Att du rekomenderar till andra att använda fluor gör hela din artikel till en blaska!!!! vet inte om du e medveten vad fluor gör med oss lr inte dock ?
Flouride Deception är en avmånga filmer du borde se....

 
Art blog: Senare skriverier.
Next - Nästa:
"Howl's Moving Castle - Det Levande Slottet på DVD"
   
Contact
Up