Bota acne - bli av med finnar.

News
Paintings
Sculptures
Alchemy
About
Contact
Search
Nytt
Målningar
Skulpturer
Magnum Opus
Om
Kontakta
Sök

Main page
List of all posts

Wednesday, 25 May 2005

Bota acne - bli av med finnar.

Du får inte finnar av choklad eller starka kryddor. Eller, visst, det får du, men inte för att du äter sådant. Du får finnar av choklad för att du tar dig i ansiktet när du äter choklad. När du tar dig i ansiktet med smutsiga fingrar - du kanske har för vana att luta dig mot handen eller krafsa dig på hakan när du tänker - masserar du in bakterier och smuts i ömtåliga porer och får därmed finnar.
Du kan också lida av finnar som ett symptom på (vanligtvis) inälvsproblem. Om du får acne i symmetriska mönster i ansiktet, särskilt längs käklinjerna, kan det bero på några eller alla av följande alternativ: Det kan antingen vara ett symptom på IBS - Irritated Bowel Syndrome - colon irritabile, att du stör din matsmältning genom att stressa för mycket, eller att du äter något som inte är bra för dig. Artikeln om halsbränna kan hjälpa dig bli av med sådan acne.
Gör så här för att bli av med finnar:
  • Sluta upp med att ta dig i ansiktet. Se till att de områden där du har finnar inte täcks eller irriteras av t.ex. kepsar eller skjortkragar - i synnerhet inte skitiga sådana.
  • Torka inte ut huden. Tvätta dig inte med uttorkande acknemedel. Detta får huden att producera ännu mer fett och däremd ökar risken för igentäppta porer.
  • Tvätta dig enbart med ljummet vatten - ingen tvål och i synnerhet inga spritbaserade rengöringsmedel. Skölj dig inte med kallt vatten efter rakningen "för att dra ihop porerna" - skölj noga med kroppsvarmt vatten och låt porerna andas.
  • Raka dig aldrig mothårs - du skär av bitar av huden när rakbladet lyfter upp hårstrået mothårs och ökar därmed risken för infektioner - lite stubb är bättre än röda variga prickar.
  • Kläm försiktigt variga finnar. Det blir ofta värre ärr av varbölder som får läka självt än rengjorda "kratrar". Använd dock rikligt med desinfektionsmedel och pudra såret med oparfymerat babypuder (Dialon) eller sårpulver för att hålla det rent och torrt.
  • Använd någon hudlotion med karbamid för att hålla skinnet fuktigt efter att du tvättat dig. Karbamid återställer fuktbalansen på ett naturligt sätt. Blanda eventuellt i lite svag kortisonsalva om skinnet är irriterat.
  • Sola. Lagomt solande hjälper kroppen att skapa D-vitamin och gör underverk för immunsystemet.
  • Motionera och basta. Huden behöver svettas - var inte rädd för det - för att bli ren på djupet.
Följ ovanstående råd så kommer du med största sannolikhet att få mycket mindre problem med finnar. Du behöver aldrig lägga ner dyra pengar på undergörande acknemedel - det finns inga som fungerar annat än tillfälligt genom att torka ut huden - med tiden förvärrar sådana situationen.
Och kom ihåg - finnen är alltid störst i den spegel du tittar i.
Share on Facebook  Instagram    Add to Reddit 

Mer tips och bot:

Comment Permanent URLYour Name / Ditt Namn:
Your E-mail:
Your Site:
Your comment / Kommentar:

( characters remaining)

Note: Only name and comment are obligatory fields. Your E-mail will be invisible to spambots and links posted get the nofollow attribute, which make search engines ignore them.
Thus no use spamming see.

OBS: Endast namn and kommentar är obligatoriska uppgifter. Din e-mail syns inte för spammare och länkar som postas ignoreras av sökmotorerna.

Posted by: Hanna 2006-08-16

Tack du som lagt ner en massa tid till att skriva sådant här viktigt som flera bara läser utan att säga något! Jag ska direkt börja med att följa flera av alla dina tips, och så ska jag se hur effektiva respektive tips är! Tack tack tack tack tack! :D /Hanna 14år

 

Posted by: David 2006-12-29

Hej Bör det inte också vara till fördel att undvika rakvatten som innehåller alkohol?

 

Posted by: Max Magnus 2006-12-29

Både jag och nej, rakvatten med alkohol torkar ut och gör så att huden producerar mer fett, men samtidigt dödar alkoholen bakterier som kan orsaka variga finnar och sår där rakhyveln skadat eller förtunnat skinnet och därmed gjort det känsligt för bakterieangrepp. Mitt tips är att använda rakvatten men att också smörja in skinnet med någon lotion eller liknande efteråt. Viktigast är dock att *inte* göra som de gör i alla filmer efter att de rakat sig; bara torka av raklöddret utan att skölja bort det. Raklödder är tvål och *ska* sköljas bort, det kan ställa till med en hel del skada annars.

 

Posted by: Stoppa acne 2007-03-27

En annan bra sida är botaacne.nu

 

Posted by: Peter 2007-07-04

Hej! Menar du att man skall använda en hudlotion med karbamid efter att man enbart har tvättat sitt ansikte med ljummet vatten eller efter att man klämt en varig finne och tvättat det med desinfektionsmedel? Hur ofta rekommenderar du att man tvättar ansiktet med ljummet vatten?

 

Posted by: Max Magnus 2007-07-04

Lotion sist. Tvätta när det är nödvändigt; inte för ofta - inte för sällan.

 

Posted by: Hågad korp 2008-04-02

Istället för att klämma finnen så den spricker, kan man använda en ren nål för att punktera den och sedan klämma ur innehållet. Det innebär mindre skada för huden och åtminstone upplever jag att det läker bättre och snabbare.

 

Posted by: Niklas 2008-04-26

Hej ..

Min flickvänn har konstant huvudvärk och äter mycket med preparat, fast det inte hjälper.
Jag är så rädd att de ska hända någonting allvarlit med hon, men hoppas nu att dina tips ska hjälpa hon.
//Niklas

 

Posted by: Robin 2008-05-06

Tack. Det känns som du nämner saker värda att ta efter. Framför allt blev jag rörd av sista meningen "Och kom ihåg - finnen är alltid störst i den spegel du tittar i. Sant. Har även slutat med acnemedel, bara ljummet vatten o återfuktande lotion. En dum fråga: Kan huden vara för ren o därav orsaka acne? /Robin

 

Posted by: Max Magnus 2008-05-06

Man kan ställa till vissa problem genom att tvätta sig alltför mycket. Man kan skada PH-balansen och den naturliga bakteriefloran vilket kan leda till svampinfektioner, sådana brukar dock sällan uppstå där huden är luftad och utsatt för solljus. Det kan också ta tid innan kroppen klarar att återfukta/återfetta huden själv om man gjort den "beroende" av överdrivet tvättande och användande av hudkrämer.

 
Art blog: Senare skriverier.
Next - Nästa:
"Bli av med / bota halsbränna utan piller. "
   
Contact
Up