Ögonträning / synträning: Träna dina ögon och få bättre syn

News
Paintings
Sculptures
Alchemy
About
Contact
Search
Nytt
Målningar
Skulpturer
Magnum Opus
Om
Kontakta
Sök

Main page
List of all posts

Wednesday, 25 May 2005

Ögonträning / synträning: Träna dina ögon och få bättre syn - kanske du också slipper glasögonen och blir av med huvudvärk på köpet

Många gånger beror synfel och huvudvärk på att man använder ögonen på fel sätt och aldrig tränar dem. Att sitta i timtal och stirra på t.ex. en bok eller dataskärm från samma avstånd i samma vinkel är för ögonens muskler som det är för benen att sitta stilla på ett tåg eller flygplan i flera timmar - problemet är bara att man i dagens samhälle vant sig med denna ögonplåga. Detta har gått så långt att för många är ögonmusklerna så stela att man hellre vrider hela huvudet i stället för att bara vrida ögongloberna när man vill titta på något i periferin.
Ögonen behöver träning, och med den enkla träning jag beskriver här nedanför kan det till och med hända att du kan lägga undan dina läsglasögon efter ett tag.
Gör så här:
  • Första delen av ögonträningen är bra för musklerna runt själva ögongloben. Fäst blicken vid något till höger i ditt synfält. Håll kvar blicken och vrid huvudet åt vänster så långt det går utan att släppa ögonkontakten med det valt att titta på. Gör samma sak men spegelvänt; fäst blicken på något till vänster i ditt synfält och vrid huvudet åt höger så långt det går. Upprepa genom att titta uppåt och nedåt och i alla fyra diagonala riktningarna. Upprepa detta några gånger.
    När du börjar med denna övning kommer det antagligen att göra ganska ont att sträcka ut ögonmusklerna, du kan känna illamående och huvudvärk - med detta är övergående och ett tecken på att du verkligen behöver den här träningen. Men ta det försiktigt.
    Det kan vara en bra idé att inte göra denna övning på bussen eller i liknande sammanhang - folk kan tro att du har fått ett anfall av något slag.
  • Andra delen av ögonträningen tränar de små musklerna inuti ögat som drar ihop linsen och ställer in skärpan på det vi ser. Håll upp ditt finger framför näsan och fokusera på det. Flytta fingret mot dig så nära du kan utan att du tappar skärpan. Titta sedan ut genom fönstret och fokusera på horisonten. Upprepa några gånger.

Orsaken till många vanliga synfel som t.ex. närsynthet och långsynthet beror på att själva ögongloben inte är helt sfärisk. Många gånger beror närsynthet på att ögongloben tryckts ihop bakifrån under uppväxten när hjärnan utvecklats. Ovanstående ögonträning kan hjälpa att göra ögongloben mer rund med tiden och därmed förbättra synen.

Share on Facebook  Instagram    Add to Reddit 

Mer tips och bot:Your Name / Ditt Namn:
Your E-mail:
Your Site:
Your comment / Kommentar:

( characters remaining)

Note: Only name and comment are obligatory fields. Your E-mail will be invisible to spambots and links posted get the nofollow attribute, which make search engines ignore them.
Thus no use spamming see.

OBS: Endast namn and kommentar är obligatoriska uppgifter. Din e-mail syns inte för spammare och länkar som postas ignoreras av sökmotorerna.

Posted by: Anna-Maria 2006-10-11

Hej! Jag undrar hur det ska gå med ögonträningen med åldern när linsen stelnar och man blir presbyop. Torde det inte medföra svårigheter då? Eller menar du att genom att utföra dessa simpla övningar att det fysiologiska tillståndet helt enkelt upphör? Vore intressant att få svar. MVH

 

Posted by: Max Magnus 2006-10-11

Generellt torde övning mjuka upp och öka flexibiliteten, så som gäller med det mesta inom den mänskliga fysionomin. Men rent vetenskapliga bevis baserade på långvariga undersökningar är inget jag kan lägga fram, nej. Möjligtvis kan kineserna det, då det finns en tradition av liknande ögongymnastik där sedan många år.

 

Posted by: Bigge 2006-10-24

Jag undrar om du menar alla väderstreken när du skriver om den första övningen. Man ska göra övningen diagonal också.. dvs. Norr, Nordost Öster Sydost, Söder, Sydväst, Väster, Nordväst, Och hur länge ska man hålla på för att det ska ge effekt. jag förstår att man får minska tv-tittandet samt dator spelande. Men fungerar detta verkligen.. Jag har 0,3 på Vänster och höger Öga som skärpa och 0.5 vid binokulärt synskärpa.. Kan jag ändra dessa igen dessa övningar? Undrar om man kan få ett svar..

 

Posted by: Max Magnus 2006-10-24

Väderstrecken har väl inte mycket med detta att göra, poängen är att röra ögat i alla möjliga riktningar för att aktivera alla muskler runt ögongloben. Diagonalt = snett uppåt / snett neråt. Jag tror inte du behöver försaka TV- eller datatittande, men se till att röra på både ögon och kropp med jämna mellanrum så blir det ju givet att du mår bättre och blir mindre skumögd än om du bara suttit stilla och tittat rakt fram.

 

Posted by: Bigge 2006-10-28

Tack Max Magunus för ditt svar. Så om jag håller på med denna övning så kan jag "förbättra" min syn lite. Jag får huvudvärk samtidigt så känner jag att min ögonlock blir bara tyngre som om jag vill sova. Kanske är det ett tecken på att jag svara på dessa övningar. Om jag går lite Off topic och frågar dig en fråga.. Om jag sitter i ett rum som är väl lyst mot TV:en hjälper det mot att få sin syn försämrad? Det jag letar efter är att, På vilket sätt kan jag förhindra så att min syn inte blir sämre så att jag behöver glasögon.. JAg förstår att synen blir dåligare med tiden.. men nu under ungdomens tid.. Ska jag äta fler morötter, frukt? Hoppas du kan ge mig lite ljus inom detta område. TAck återigen för ditt svar

 

Posted by: Max Magnus 2006-10-29

Tror inte att din syn blir bättre av att du belyser mot TVn, möjligtvis blir det behagligare att titta. Den stora faran ligger i enformiga kropssrörelser. Man behöver A-vitamin för synen ja, men det här med morötter är en myt britterna spred ut under andra världskriget. För att dölja att man hade tillgång till radar påstod man att de upptäckte tyskarnas flygplan så pass tidigt därför att de brittiska flygarna gick på en speciell morotsrik diet och därmed fick närmast övernaturligt mörkerseende.

 

Posted by: Anna-Maria 2006-11-05

Hej igen! Tack för svar, men vill åter inflika... *anser mig värdig*. Att äta morötter kan enl. soml. forskare vara till fördel för synen, då C-vitamin fungerar som antioxidant och därmed hjälper till att skydda kroppens celler mot oxidering och s.k. fria radikaler. Så även ögats celler... så kanske är det inte bara en myt??

 

Posted by: Max Magnus 2006-11-05

Givetvis är morötter nyttiga, liksom de flesta grönsaker, och vi skulle må bättre om vi åt mer sådant. Något undermedel über alles är de dock inte, det finns en hel radda olika frukter, grönsaker och bär - blåbär har det talats mycket om på sistone - med liknande antioxidanter. Blåbärssylt till flingorna och några rivna morötter i veckan torde ge kroppen mer av det goda än den kan göra av med. Men äter man inget "grönt" alls, ja, då är man med största sannolikhet illa ute, men det är väl inga nyheter.

 

Posted by: Barca 2006-12-13

hur säkert är det att dessa övningar förbättrar synen? det känns som att jag spänner ögonen när jag tränar dem eller när jag tänker mycket på dem (på att förbättra synen) och ju mer jag försöker slappna av i ögonen desto mera stressade blir de, de blir "tunga" och känns som att de vill komma utåt??? något svar !!!!

 

Posted by: Max Magnus 2006-12-14

Oj, låter som om du i stort sett aldrig skulle ha rört på ögonen. Ta det försiktigt och känn efter - men känn inte efter inte *för* mycket. Dina ögon kommer knappast att skadas av de här övningarna.

 

Posted by: christina von heidenstam 2007-02-16

hej hur många gånger om dagen ska jag ögon träna? vad gör jag om jag får huvud värk? ska alla övningarna göras lika dant som de 2 första? ok från christina

 

Posted by: Max Magnus 2007-02-16

Du får känna efter hur många gånger du tycker är rimligt, ett par tre gånger om dagen räcker vanligtvis. Eventuell huvudvärk försvinner efter att du tränat upp ögonen, gör den inte det så uppsök läkare. Övningarna görs ungefär likadant ja; rörelserna upprepas några gånger.

 

Posted by: christina von heidenstam 2007-03-28

hej hur gör man acupressur för bättre syn snälla hjälp mig. christina

 

Posted by: Max Magnus 2007-03-29

Visst, det är uppfriskande att gnugga ögonen (genom skinnet förstås) men jag tror mer på gymnastik och naturliga rörelser som aktiverar de berörda områdena; linsen, cirkulation och muskler, i ögat. Skador sker i lika hög grad genom repetitiv överansträngning som i stillastånd, balansen är nyckeln.

 

Posted by: summaya abdullahi 2007-04-13

Hej! Jag undrar ifall de här övningarna kan förbättra din syn? Och hur länge tar det innan man "kanske" slipper glasögon? Hur många gånger om dagen bör man göra då? MVH Summaya

 

Posted by: Max Magnus 2007-04-13

Liksom en otränad muskel som tränas blir ett otränat öga som tränas starkare. Gör detta ett par tre gånger om dagen, efter ett tag känner du när du har behov av övningarna.

 

Posted by: summaya abdullahi 2007-04-14

jag har gjort de här ögonövningarna ganska länge nu, och när jag gör alla tre tiderna samtidigt så kanske det gör lite ont att titta runt. Jag känner inte att det är något riktigt allvarligt men jag undrar om det betyder något särskilt? summaya

 

Posted by: Max Magnus 2007-04-14

Du ska inte göra dessa övningar mer än några gånger varje dag. Det gör ont när du sträcker ut ögats muskler om de är stela av stillastående eller när de överansträngts. Den första typen av smärta försvinner när muskeln värms upp av träningen, den andra förvärras av träningen och innebär att träningen ska avbrytas ett tag.

 

Posted by: marcus 2007-04-27

kan man samtidigt ha glasögon på sig på vardagen och utföra dessa övningar hjälper dom då eller ska jag sluta använda glasögonen och göra dessa bara så kanske jag märker någon skillnad.

 

Posted by: Max Magnus 2007-04-28

Givetvis ska du fortsätta använda glasögon så länge du behöver dem.

 

Posted by: marcus 2007-04-28

okaj men jag menar hjälper övningarna då på någe sätt eftersom jag fortsätter använda glasögon???

 

Posted by: Max Magnus 2007-04-29

Ja, men var beredd på att du kanske får byta glasögon efter ett tag.

 

Posted by: Fredrik 2007-06-10

Hej!
Jag blir illamående när jag gör övningarna och det känns som om hela rummet snurrar runt när jag kollar tebax. Sen käns det som om ögonen ska ploppa ut. Ska jag fortsätta med övningarna eller?

 

Posted by: Max Magnus 2007-06-10

Det beror antagligen på att dina ögonmuskler är väldigt stela, ta det försiktigt i början. Försvinner inte problemen du beskriver efter några pass bör du kontakta läkare då de kan vara ett tecken på något allvarligare underliggande tillstånd.

 

Posted by: Adam 2007-06-26

Hej! Fan du är en underbar människa som håller koll på alla kommentarer. Jag tycker det här låter logiskt men hur vet du att det är det bästa sättet? Någon källa? Eftersom jag tycker det låter tillräckligt logiskt så tänker jag börja använda det så mycket som möjligt. Jag har redan börjat röra mig fram och tillbaka med stolen när jag läser på datorn. Så att ögonen inte fastnar på ett speciellt avstånd. Är det bra/dåligt? Fler tips?... Jag kan inte läsa på avstånd, det blir suddigt. Jag brukar sätta mig ner några meter från en skylt med normalstor text och försöka läsa den (utan att anstränga musklerna, bara kolla rakt ut. har inte mina ögon halvöppna heller som dem flesta gör när dem försöker läsa på avstånd) Oftast när jag inte kan läsa någonting men ger det tid så börjar jag se lite bokstäver. Är det bra/dåligt?
Tack så mycket!

 

Posted by: Max Magnus 2007-07-04

Att bara ändra fokus med en längdskillnad på bara några centimeter utgör en nästan obefintlig rörelse för ögat, men OK, det är i alla fall en rörelse och bättre än att vara helt stilla.

Att träna att försöka läsa på håll ger resultat, liksom nästan all träning. Det du beskriver tränar inte bara ögat utan även hjärnans förmåga att hitta mönster.

 

Posted by: Sebbe 2007-09-29

Hej! Jag undrar om man skall göra övningarna med sina glasögon på eller om man ska göra dem utan? Eller har det ingen betydelse?

 

Posted by: Max Magnus 2007-09-29

Det har nog ingen större betydelse i början, men om du gör övningarna regelbundet kan det innebära att din synförmåga skärps och att du bör göra nya syntest och byta glasögon för att inte få huvudvärk av dina nuvarande.

 

Posted by: Jeppi 2008-01-06

Jag undar hur länge är det vanligtvis före man får något resultat av övningarna?

 

Posted by: Max Magnus 2008-01-07

Det varierar, från första gången till några veckor. Vanligtvis känns ögonen grusiga och ansträngda i början eller efter långa uppehåll, men det är inget att fästa större hänseende till.

 

Posted by: kalle 2008-01-17

När jag "drar" (tynger) vid sidan av ögat så ser jag mycket bättre! Hur kommer det sig? Jag har -1.5 på båda ögonen. Hur mycket bättre ögon kan jag få med träningen?

 

Posted by: Max Magnus 2008-01-17

Antagligen ändrar du temporärt formen på ögongloben och ändrar därmed ljusets fokuseringspunkt.
Hur mycket bättre det kan bli? Vet inte - pröva och se, och berätta sedan här!

 

Posted by: Julia 2008-03-07

Tack Max Magnus, jag måste säga att du är himla härlig! Det är inte många som svarar på alla inlägg.
Jag har hållt på med dessa övningar i drygt två veckor och jag tycker att min syn känns bättre, (dock vet jag inte om jag inbillar mig), får ta och göra en ny synundersökning! Finns det några andra synövningar man kan göra? Och jag är lite orolig att jag gör övningarna för ofta och överanstränger mina ögon, kan det försämmra synen om jag överanstränger dem?
Tack!

 

Posted by: Max Magnus 2008-03-07

Julia: Det är nog ingen större risk att du överanstränger dina ögon. Om du märker att du blir trött och irriterad i ögonen och att det inte går över på några timmar så kan du vila dig från övningarna någon dag. Sedan är det ju som med all träning; gör du rätt blir musklerna starkare och orkar med mer och mer.

Andra övningar? Övning och övning, men skölj runt ögonen med vatten när du varit ute på stan så minskar risken att drabbas av förkylningar något.

 

Posted by: Denny 2008-03-24

Hej

Jag har problem att se på långt håll men när jag trycker under ögat och där näsan o ögat träffas så får jag bättre syn men det håller i några sekunder men jag får perfekt syn när jag gör så och jag undar om denna övning e rätt för mig och om jag får bra syn igen

 

Posted by: Max Magnus 2008-03-25

Linsen i ditt öga fokuserar inte ljuset korrekt i nuläget och när du trycker på ögat som du beskriver är det ungefär som när du ställer in fokus med ett manuellt kameraobjektiv. Att trycka på ögat ger inga permanenta förändringar och kan i värsta fall vara skadligt om du tar i för mycket eller något sådant. Gör dagligen gymnastiken beskriven ovanför för mer hållbara resultat.

 

Posted by: fundersam 2008-03-27

Fungerar ögonträningen både på långsynta och kortsynta?
Tack i förhand!

 

Posted by: Max Magnus 2008-03-27

Den torde ha en positiv effekt mot båda tillstånden, ja.

 

Posted by: karin 2008-03-30

Hej! Jag har hållt på med dessa övningar ett tag nu. Innan var det alltid så att tidigt på dagarna när jag inte har använt ögon så mycket, kunde jag märka att skärpan förbättras, men under dan så försämmras synen igen och fram mot kvällen så ser jag suddigt igen.
Men nu när jag gör övningarna så ger inte övningarna något resultat längre. Vad kan det bero på?
Tack!

 

Posted by: Max Magnus 2008-03-30

Vad det beror på kan jag inte hjälpa dig med, en spekulation kan vara att du kanske över/underanstränger dig i praktiserandet. Kan ju bero på en hel del yttre faktorer också, det finns massor av saker som kan påverka ögonen; starkare solljus på våren, förkylningar, pollen, TV-tittande etc.

 

Posted by: Hannah 2008-04-01

Hejsan!
Jag har precis läst om något som kallas "träningsglasögon" på denna sida --> link

Glasögonen sägs förbättra synen om man använder de en kvart per dag. Jag tänkte att du kanske har någon kunskap om dessa? Kan verkligen glasögonen fungera? Jag tycker att det låter lite skumt, men vad vet jag.
TusenTack!

 

Posted by: Max Magnus 2008-04-02

Jag har aldrig behövt annat än solglasögon och har därmed ingen erfarenhet av dylika tingestar. Dock vet jag att det finns vissa glasögon som bara ska användas temporärt för att just träna upp ögonen, men att ordna sådana är en uppgift för en optiker .

 

Posted by: ch 2008-04-10

jag är 15 år, närsynt. har rätt dålig syn. Jag undrar om det kommer göra så att jag ser bättre men glasögon/linser eller bara när jag tar av dem.

 

Posted by: Oll 2008-04-10

Jag testade denna övningen, jag märkte att när jag ''drog'' i vänstra ögats muskel så ansträngdes den mer än högra muskeln. Jag har även bättre syn med högra ögat. Så jag har sämre syn med vänster öga, kan det bero på att muskeln är sämre tränad? Jag är kraftigt närsynt

 

Posted by: Anitca 2008-04-28

Hej!

har npgra frågor. Första delen, där du skriver att man ska fokusera på ngt i vänster resp höger synfält och sen flytta huvudet, ska man göra på samma sätt upp och ner eller det räcker att TITTA UPP OCH NER OCH DIAGONALT??

Andra delen av ögonträningen, kan man göra den genom att titta på nästippen och SEDAN fokusera på något längre bort?

Jag är närsynt, kan den här ögonträningen hjälpa mig att bli av med glasägonen?????

 

Posted by: Paulina 2008-05-18

Det låter ju logiskt och så... men har du frågat ifall det verkligen är sant, med t.ex en optiker eller liknande?

 

Posted by: viktor 2008-08-01

Hej, jag heter viktor och är 16 år och har några frågor, och hoppas att du kan svara på de!...
för det första, jag sitter mkt vid datan, ibland hela dagar.

Ibland kan jag få ont då jag kollar längst ut i synfältet, och ha ont i 2-3 dagar, sen går det över. Och jag har ofta en jobbig känsla i ögonen, känns bara obekvämt, och ibland då jag tex dagdrömmer eller slappnar av helt i ögonen och kollar på någonting inom ca 10 m avstånd kan bilderna flyta isär till två, jag kan kontrollera detta, dvs att jag kan göra så jag ser så och se vanligt igen om det uppkommer. Men den jobbiga känslan i ögonen är irriterande.
Jag undrar om du möjligen vet någonting om detta, eller liknande. Vet inte om jag ska kontakta läkare eller inte, varit rätt mkt hemma på sistone.

Tack på förhand!..

Obs! Jag vet att du inte är någon ögonläkare, men vill helst inte besöka en eftersom varit hos doktor pga andra symptom på sistone.

 

Posted by: Max Magnus 2008-08-09

Det du beskriver låter som helt normala trötthetssymptom. Gör ögongymnastik, vila ögonen, Torrgnugga inte ögonen utan skölj i stället ansiktet med vatten.

 

Posted by: Pelle 2008-12-13

Hejsan, Det är så här att mitt högra öga ser sämre och känns sämre inuti än den vänstra. Det verkar som att den vänstra ögongloben är mycket starkare när jag känner på den försiktigt och den högra är svagare. Du skrev något om att ögongloben tryckts ihop bakåt under utvecklingen? Kan det stämma? Om jag håller för högerögat och tittar med vänster så ser det helt perfekt och starkt ut men när jag byter och ser med högern så ser det lite mörkare ut och skärpan är åt skogen plus att det känns lite smärtsamt inuti. Kan övningarna bota det här, tror du?

 

Posted by: Max Magnus 2008-12-13

Det lär ju inte bli sämre, men skillnaderna kommer knappast att försvinna.

 

Posted by: Pelle 2008-12-13

Vad menar du?

 

Posted by: Peter 2009-09-20

hej, jag undrar bara kan fotspelare använda linser o spela matcher?

//peter

 

Posted by: Raintinio 2010-05-13

Asså ja (spelade) för mycket data , men ja slutade efter som att jag kände att min syn börja blir sämre , så ja sluta . men nu ja vill göra min syn lika bra som den var. 1.de Övningarna Kommer ja kunna see bättre? 2.Hur länge ska man göra de , du sa 3 gånger per dag . hur länge 3.äta moröter e det bra. "Svar på alla min frågor snälla . Max .

 

Posted by: Max Magnus 2010-05-13

Raintinio:

1. Antagligen.
2. Någon minut eller två.
3. Morötter är bra.

 

Posted by: Raintinio 2010-05-14

TACK !

 

Posted by: Raintinio 2010-05-22

TAAAAAAAAAAAACCCCCCCCCCK !!! JA KAN SEE TUSEN GÅNGER BÄTTRE ÄN VAD JA KUNDE ! TACK SÅ MYCKETTT !
Ja gjorde de övningarna 1-3 ggr dagligen ja har gjort de 2 veckor nu ! och kan se tusen ggr bättre än va ja kunde TAAAAACK

 

Posted by: Max Magnus 2010-05-23

Sugoi! Gå och titta på något vackert nu!

 

Posted by: Vilhelm 2011-01-07

Ungefär hur lång tid tar det innan man märker skillnad?

 

Posted by: anne johannesdotter 2011-06-19

ursäkta,

 

Posted by: ani 2011-07-19

Har problem att se bra på långt håll och börjar även få problem att se på nära håll. Oftast får jag titta utan glasögon när jag ska läsa och sen sätta dem på näsan när jag ska se på långt håll. Kan ögongymnasitken hjälpa mig att permanent bli av med glasögonen? Om jag gör övning. tre ggr/dag, hur snabbt tror du jag kan se resultat?

 

Posted by: Max Magnus 2011-07-19

Det enda svaret på hur lång tid det tar är: Pröva!

 

Posted by: Shpejtim 2011-09-20

Hur mycket hjälper denna övningen i äntligen ?!
Hur längen eller hur många gånger om dagen skam man göra detta övningen?

Hur många minuter tar det?

 

Posted by: Beatrice 2012-01-12

Jag undrar om 12-åringar kan göra det här övningarna? Och hur länge om dagen ska man göra det?

 

Posted by: Max Magnus 2012-01-12

Övningarna är liksom all gymnastik bra vilken ålder man än är i.

Upprepa övningarna 2-3 ggr efter varandra, och lika många gånger per dag. Du kommer efter ett tag att känna när det är bra att göra dem.

 

Posted by: Adam Scher 2012-01-31

Tackar för dessa små tipsen. Jag har själv vart nojig ett längre tag ang min syn och gått till optiker för att korrigera ett brytningsfel på ( -0.5) vilket inte är så gravallvarligt, men om denna träning kan förändra min vardag och min syn så är jag djupt tacksam mvh Adam Scher

 

Posted by: Linda Johansson 2012-04-20

Tack för tipset!

Bör man träna med eller utan glasögon, eller både och?

 

Posted by: Max Magnus 2012-04-20

Med eller utan glasögon spelar nog ingen större roll i början, men senare lutar det dock åt utan. Du lär märka själv!

 

Posted by: swordman :-) 2012-05-17

Är det här en säker grej att göra :P, liksom ingen berömd vetenskaplig man har bevisat detta som du hävdar:P.Vi antar att saken var perfect för ögonen, skulle inte detta nyheten visas i massmediarna?

 

Posted by: Danne 2012-06-21

Hejsan jag är en kille på 14år och har ägnat rätt mycke tid åt att sitta vid datorn och jag började mindre bra syn för kanske ett halvår sen har alltid haft perfekt syn tills nu kan det vara för att jag växer som den försämras eller är det pga att jag har stirrat på en skärm som musklerna har låst sig :)?

Är denhär övningen bra för mig även om jag är i puberteten och allting växer fortare än snabbheten :)?

 

Posted by: linus 2012-11-10

hur ofte ska man göra dessa övningar

 

Posted by: anonym 2013-10-04

Nu fattar jag varför mitt ena öga är svagare, och hur jag ska göra! Tack för hjälpen!

 

Posted by: Suriana 2016-03-02

Hej!

Jag är en tjej på 11 år, och har problemet närsynthet. Alltså ser inge vidare från långt håll. När jag var 0-8 år såg jag hur bra som helst. Men långsamt så började jag se sämre och sämre. Och nu ser jag inte alls bra. Jag har gjort övningar i några veckor men känner direkt ingen förändring. Och jag vet inte om jag gör dem rätta övningarna till närsynthet!
Snälla hjälp mig, kan ni rekommendera övningar för närsynthet!
Maila mig på min E-mail!

Tack, ha det bra!
//Suriana 11 år

 
Art blog: Senare skriverier.
Next - Nästa:
"Bota / bli av med huvudvärk utan piller - enkel naturlig smärtlindring. "
   
Contact
Up