VARNING FÖR INKRÄKTARE!
SPIONPROGRAM: SPAM, SPYWARE OCH SCUMWARE

 
Törnrosa
Målningar
Paintings
Kungen & Drottningen
Skulpturer
Sculptures
Blogg
Nytt
News
Konstnärens CV
Artist's CV
Kontakta
Contact
Gästbok
Guestbook
Sök
Search
Köpa konst
Buy Art
Boken:
Magnum Opus
Magnum Opus
© Max Magnus Norman - Inget på denna sida får användas utan tillstånd.
Gratis spel och program

   Varför jag skriver detta?
Därför att det ska inte finnas några annonser jag inte personligen givit tillstånd till på min domän. Detta utrymme är heligt, ägnat åt min konst - vilket i klartext betyder att tillverkare av adware och spyware och liknande tafsare ska hålla sig borta.
Om du har en hemsida och resonerar i liknande banor får du gärna länka till eller kopiera denna text, men ändra inte det som inte är felaktigt.

Följande kan låta som en fantastisk skröna, en råttan-pizzan-historia, men det är helt och hållet sant och ett led i en skrämmande utveckling.
Tänk dig att du en dag upptäcker att du vart du än går har en man som förföljer dig och antecknar allt du gör. Från början är det bara något du rycker på axlarna åt; bara någon fåne med för lite att göra. Men så går du in på bokhandeln, ser ett seriealbum med "Smurfarna" och börjar bläddra i det. Genast ringer mannen med anteckningsblocket upp någon på sin mobiltelefon och efter en stund kommer han fram till dig och sticker var tjugonde sekund upp ett plakat med reklam för blåbärssylt rakt i ansiktet på dig. När du senare går till matvaruaffären ser du att mannen springer före dig och byter ut etiketterna på alla burkar med blåbärssylt mot reklam för blåbärssylten på hans skyltar. Vad är det frågan om?

Här är några program som hjälper dig att hålla din PC säker:

 • Webbläsaren Firefox gör surfandet säkrare:

 • Ewido Security Suite
  Antagligen det bästa ant-spywareprogrammet jag sett. Skydd i realtid om du så önskar, tar enkelt kål på Aurora och liknande tuffa spyware-infektioner. Du kan pröva gratis i två veckor och sedan köpa det tämligen billigt - vilket jag rekommenderar.


 • Ad-aware - Det klassiska programmet för att upptäcka och avlägsna spyware.

 • ZoneAlarm - Gratis brandvägg. En brandvägg är ett måste om du är ute på Internet med din PC - utan brandvägg är din dator vidöppen för intrång. • Rensar din PC från personlig information du annars inte så lätt har kontroll över.

 • BHO-Cop - Gratisprogram som håller reda på BHO-objekt, plugins och toolbars etc.
 • Det som hände var, att när mannen såg att du var intresserad av smurfar ringde han upp och reklambyrån han arbetar åt och meddelade detta. På reklambyrån började skarpa hjärnor arbeta:
  -Vad kan någon som är intresserad av smurfar vara intresserad av från våra klienter?
  -Har du tänkt på att smurfar är blå?
  -Ja.. Då måste han gilla blåbärssylt också! Då sätter vi igång med att ösa över honom så mycket reklam för Krokodilens Blåbärssylt vi bara kan!

  Givetvis försiggår detta inte på stan, ännu så länge, men mannen med anteckningsblocket finns i flera upplagor i mångas datorer, ofta utan ägarnas vetskap. Små program som är väldigt intresserade av vad du sysslar med och gärna skulle vilja lägga sig i detta.
  Har du noterat att flödet av popup- och popunderfönster med reklam har ökat på sistone?
  Går det långsammare än någonsin att surfa på nätet? (Trots att du installerade det där programmet som lovade öka surfhastigheten med flera hundra procent?)
  Har du också noterat att sidor uppenbarligen utan egen reklam slänger upp irriterande annonser rakt i ansiktet på dig och att det verkar i stort sett omöjligt att bli av med dessa annonser? Ser du annonser för porr, spel och likande på hemsidor där sådant är olämpligt?
  Då är det högst troligt att din dator invaderats av ett spywarevirus!
  Och det är helt säkert att så är fallet om du ser popup-annonser på den här sidan.
  Ser du även att vissa ord på en sida alltid är länkar är det troligt att du har ett scumware-virus. Scumware är program dolda i din dator som automatiskt förvandlar vissa ord på webbsidor till länkar till scumwarekräkens annonsörer. Vissa scumware-program byter t.o.m. ut betalda annonser på webbsidor mot sina annonser.
  Scumware och spyware är exakt vad de låter som. De är program som göms i din dator och spionerar på dig. Programmen kan ha installerats bara av att du besökt en hemsida och klickat på en knapp. En del program loggar allt du gör med datorn - glöm att lösenord och hemliga dagböcker är så hemliga längre - och skickar information om dig till skumma annonsbyråer som i sin tur skickar dig dessa irriterande reklamfönster.
  Varför de spionerar på dig är ett mysterium eftersom de flesta annonserna antagligen handlar om sådant du inte är ett dugg intresserad av; skumma "läkemedel", pornografiska betalsajter (vilka bara idioter ger ut sina kontonummer till), X10-kameran m.m. är det vanligaste du kommer att få se oberoende av dina intressen.
  X10-annonserna kommer inte nödvändigtvis från spyware, men det hindrar dem inte från att vara irriterande.
  klicka här för att bli av med X10-annonserna.

  Vill du inte bara bli av med X10 utan i stort sett all reklam på nätet så klicka här för att lära en relativt enkel metod; att redigera HOST-filen i din dator för att blockera onödiga servrar som Doubleclick etc.

  Klicka här för att snabbt och gratis scanna din dator efter spionprogram. Länken öppnas i ett nytt fönster så du kan scanna din PC medan du fortsätter läsa denna sida.

  Vanliga spyware, adware och scumware samt spridare och tillverkare av sådana är:
  Aadcom Reklam-trojan som är mycket lik Blackstone Data Transponder. Vilket innebär att programmet installerar sig i IE-explorer och spionerar på allt; det du skriver i formulär, söker efter, din dators konfigurering etc.
  Adware OBS, ej Ad-Aware
  Adware.180Search Självreparerande adware som bevakar vad som visas i din webbläsare. Förknippat med företaget OverPeer.
  Alexa, zBubbles Titta under verktyg-menyn i Internet Explorer, finns alternativet Visa relaterade länkar eller liknande är du iakttagen av Alexa. Alexa och zBubbles loggar adresser och söksträngar till sidorna du besöker. Alexa följer med Internet Explorer varenda gång du uppdaterar det om man inte uttryckligen väljer bort det. Data som samlas av Alexa Toolbar används till att skapa statistik, s.k. "traffic ranking" över webbplatser på Alexa.com. Statistiken är helt helt missvisande då en ytterst liten procent av webbsurfarna använder Alexa toolbar, av besökarna här på MaxMagnusNorman.com kanske en av 1000. Ändå används Alexas "traffic ranking" flitigt i många marknadsföringssammanhang.
  Aureate
  Back Orifice
  BackDoor-G
  BearShare
  Blackstone Data CompanyProgrammerarna bakom den farliga Transponder-trojanen. Transponder har blivit omgjord till flera nya virus såsom VX2, Sputnix, RespondMiter etc. Om din dator blivit infekterad med Transponder via en ActiveX på en hemsida eller liknande lider du inte bara av uppsjöar av popup-annonser utan du kan vara säker på att allt du gör eller skriver på nätet skickas till dessa människor. Transponderviruset registrerar sig i Windows med nyckeln 00000000-5eb9-11d5-9d45-009027c14662, filen iehelper.dll som du hittar i Windows/System-foldern är nödvändig för att viruset ska fungera.
  BonziGå inte på så enkla trick som söta djur. Förutom BonziBUDDY marknadsför detta bolag programmen InternetALERT, Internet ALERT '99 och Intruder ALERT '99. Programmen beskrivs i samma termer som en brandvägg men de fungerar inte som en sådan och skyddar dig inte mot någonting alls, snarare tvärtom; de är klassificerade som "Evil Port Monitors" och öppnar portarna i din dator och gör den åtkomlig för intrång i stället för att säkra portarna som en verklig brandvägg skulle göra. Bonzis program är även illa beryktade för att de är nästan omöjliga att avinstallera för noviser på dataområdet.
  Comet Cursor Troligtvis den vanligaste orsaken till irriterande pop-up reklam.
  CoolWebSearch (CoolWWWSearch.SmartKiller) Scumware som hindrar dig att starta Ad-Aware och andra anti-spywareprogram. Kapar din browser och ändrar startsida till "About:Blank". Programmet blockerar/censurerar även webbsidor som anses obekväma (borde inte detta vara olagligt? Är det inte olagligt?!) Ladda ner Ad-Aware cloak för att återta kontrollen.
  CuteFTP
  Cydoor Cydoor är troligtvis de ansvariga bakom det ökända Clicktilluwin-trojanviruset som bland annat följde med LimeWire.
  DelFin Media Viewer Invaderar din dator med "TV-lika" annonser.
  DlDer.exe
  Doubleclick Spårar dig med cookies, kolla i foldern Windows/Cookies/
  Download Accelerator (DAP)
  DownloadWare
  samma som Download Accelerator
  DSSAgent
  EverAd Företaget finns ej mer.
  Expedioware Företaget finns ej mer.
  eZula
  FastTrack
  FileMix Surf+
  Flashpoint / FlashTrack
  Flyswat
  FTapp-BHO
  Fun Web Products, FunWebProducts Mycket vanligt program (upptäcks av program på denna hemsida; titta efter en röd varningstext överst på sidan), tar över din browser och ändrar startsida m.m. Se iWon.
  GameSpy Arcade
  Gator Vilket är en verklig styggelse då programmet annonserar för vad som kan tolkas som barnporr. De första varianterna av Gator hade som funktion att hålla reda på lösenord och dylikt för användarna. Skulle du ge din bankomatkod till killen i kiosken bredvid bankomaten för att hjälpa dig minnas det också? En version av programmet utnyttjar en läcka i ActiveX och installerar sig självt utan att du vet om det via vissa oseriösa webbsidor, på misstänkt samma sätt som viruset BadTrans.
  URL-omdirigeringservicen CJB.NET är en av de största spridarna av denna version av Gator. Om du nyttjar CJB.NET så se till att stänga av denna funktion om möjligt.
  GoHip (Windows Startup) Strular till Internet Explorer, ändrar startsida och AutoSignature. Lägger till spam du inte kan kontrollera till alla mail du skickar. Byt ut OutLook mot Pegasus Mail så slipper du bekymra dig om E-mailvirus.
  Grokster
  Hotbar Bevakar Internet Explorer och Outlook Express, censurerar webbsidor. Upptäcks av program på denna hemsida; titta efter en röd varningstext överst på sidan
  IEPlugin
  ImiServers
  ISTbar Se XXXToolBar
  iWon Notorisk adwaretillverkare, ligger bakom t.ex. iWon Search Assistant, iWon Co-Pilot, Fun Web Products, MyWeb och MySearch. Progammen installeras ofta automatiskt genom att "offret" klickar på en av företagets annonser.
  KaZaA och TopText, Sharman Networks Gör ändringar i det du läser på Internet, lägger till gula länkar i andras hemsidor.
  Företaget Brilliant Digital kommer snart att släppa ett "peer to peer"-program - Altnet - som döljs i KaZaa, detta program kommer att ha förmågan att länka samman alla KaZaa-användares datorer i ett världsomspännande datanät där varje privatägd dator utgör en nod. Programmets primära funktion "under bordet" är givetvis att tjäna så mycket pengar som möjligt på spam och snokande, detta genom att använda dessa privata datorers processorkraft till att lösa olika företags i bland krävande beräkningar. Det påstås att användare kommer att få bestämma om de vill ha detta program installerat eller inte, men de som varit ignoranta nog till att gå med på KaZaas användarlicens har redan gått med på detta - tekniskt uttryckt. Min tekniska term på detta är "vampyrism".
  Du kanske ska fråga dig vems dator du använder nuförtiden..
  Limewire
  Lop.com
  Magic Lantern Ett kodnamn för FBIs övervakningsprogram, finns i många varianter, bl.a. en trojan som skickas till den misstänkte via E-mail. Loggar tangenttryckningar för att komma åt lösenord och dylikt. Andra polisiära spyware är portabla datorer som installeras hos den misstänktes ISP (internetleverantör) och där söker efter särskilda nyckelord i data som skickas via nätet, men detta har sina nackdelar om den data som övervakas är krypterad. Fördelen är att detta är i stort sett omöjligt att upptäcka. Carnivore kallas FBIs version av denna "låda".
  Medialoads Invaderar din dator med "TV-lika" annonser.
  Netscape 6+Inte helt säkert om denna browser kan klassificeras som spyware. Är dock väldigt misstänkt då programmet agerar som en server och försöker alltid vid uppstart att skicka ut information till någon på nätet från din dator. Många program som följer med NS6 är dock definitivt spyware. Tragiskt då tillverkarna av Netscape tidigare sågs som "The Good Guys" i förhållande till mer kommersiella intressen.
  NetSource101
  Network Essentials
  NetZany
  Newdotnet
  OnFlow
  OpenMe.exe Reklamvirus som skickas via E-mail och när det aktiveras överöser den smittade datorn med pornografisk popup-reklam. Använd Windows sökfunktion, radera filen openme.exe rensa sedan i Windows startinställningar.
  Overpeer Promotional Solutions Företag som gör allt för att stoppa copyrightbrott, som t.ex. att plantera korrupta filer och spyware i P2P-nätverk.
  Radlight Detta program - en mediespelare - är synnerligen en styggelse. Det är inte bara en spyware utan en så kallad "malware", ett program som förstör andra program på din dator. I sig har Radlight en funktion vilken förstör anti-spywareprogrammet Ad-Aware, både betal- och gratisversionen av Radlight uppvisar detta beteende. Igor Janos heter "stjärnan" bakom detta påhitt. En lus(t)ighet som vittnar om karaktären hos Radlight's programmerare är att om man nämner "Ad Aware" eller "Lavasoft" i Radlights supportforum byts orden automatiskt ut mot obsceniteter.
  Real.com
  SearchIt Toolbar, Pugi
  Simbar Orsakar popup-reklam i Internet Explorer.
  Spedia
  Timesink / Conducent Företaget finns ej mer.
  Web3000 Strular till viktiga systemfiler och täcker andras annonser. Liksom Gator en spridare av suspekt pornografi.
  Webdialer Tar över din internetuppkoppling och orsakar enorma telefonräkningar.
  Webhancer
  Windows Media Player 8+
  Information om vad du tittar och lyssnar på skickas till WindowsMedia.Com.
  WinAd
  Wnad Trojan som vanligtvis installeras med Yo Mama, Osama!-spelet. Orsakar pop-up annonser.
  VX2
  XXXToolBarEn BHO som du vanligtvis åker på om du surfar runt på suspekta sidor. Kapar din browser och internetanslutning. Liksom Gator en spridare av suspekt pornografi. Ta bort med Ad-Aware och stäng av sidorna xxxtoolbar.com, slotch.com och toolbarcash.com i din HOSTS-fil.

  ...och många fler.

  Om du har något av dessa eller liknande misstänkta program i datorn ska du göra dig av med dem genast.
  (...men om det är Magic Lantern eller sådant som är problemet kanske det inte i första hand är spyware som du bör göra dig av med utan snarare din nuvarande livsstil.)


  Det finns även en uppsjö av spionprogram som inte döljer vad de är till för, program som installeras i din dator av någon i din närhet, på jobbet eller i hemmet. Dessa program är gjorda för att ligga obemärkta i bakgrunden och spionera på dig. Här är några filer dessa program lämnar efter sig, ha dock i åtanke att dessa filer kan ha samma namn som legitima filer eller vara delade av legitima program, och finner du bara en av de listade filerna per program är det antagligen ingen fara. Tänk också på att "bäst före datum" för denna lista alltid var i går:

  Eblastermsrac32.exe, oledscn32.dll, ocxdrv32.dll, netsplr.dll
  Netvizorsysdiag.exe, nvopts.dat, systemsa32n.dll
  Spectormstestsym.exe, mstestsym.chm, wmshell.dll, wwdtnt32.dll
  Spy Agentsaopts.dat, sbrowse.exe, systemsa32.dll
  Spy Anywherelibimg.exe, snmpapi.dll, sneopts.datl
  Winwhatwherexceedftp.dll, windoc.sys, msdfcng.exe, msegng.exe

  I Sverige är det inte lagligt med den form av övervakning som dessa program hjälper till med.

  Ett problem är att de vanligaste anti-virusprogrammen inte upptäcker denna slags virus eftersom dataanvändarna ofta blir lurade till att gå med på att installera dem, oftast genom att klicka på en knapp i ett reklamfönster man annars inte blir av med.
  Ett sätt att upptäcka och bli av med de flesta av dessa virus är att ladda hem gratisprogrammet Ad-Aware, vilket fungerar hyfsat - i bland måste du köra det några gånger i rad för att bli av med vissa viruskomponenter. Ett annat program att rekommendera är BHO-Cop som hjälper till att hålla koll på s.k. "browser helper objects". BHOs är tilläggsprogram till Internet Explorer, idén är inte så dum i teorin, men mestadels är BHOs sällan använda till annat än spyware. Detta för att när en spyware använder en BHO kan den skicka information om dig ut på nätet via din webbläsare vilket gör att din brandvägg (jag hoppas verkligen att du har en brandvägg installerad) inte upptäcker läckan. För att bli av med vissa BHO-komponenter permanent kan du (på egen risk) ta bort IEhelper.dll filen i Windows/system-mappen då och då.
  För att hindra att vissa program installeras automatiskt utan att du vet om det ska du i Internet Explorer gå till "Verktyg" och klicka på fliken "Säkerhet", sedan väljer du "Anpassad nivå", därefter kryssar du i att datorn ska fråga dig om installation av ActiveX och om "installation av objekt på skrivbordet". Tycker du sedan att det blir för tjatigt med fönster som frågar dig om installationer så välj endera att inte köra ActiveX överhuvudtaget eller kör bara ActiveX som markerats som säkra (vilket dock inte egentligen är någon garanti att dessa program är säkra).
  Du kan också använda Windows sökfunktion för att hitta och ta bort filer i din dator som relaterar till programmen i listan ovan. Om du gör så kommer du dock snart underfund med ytterligare ett mycket irriterande beteende hos denna sorts program; att de är självläkande. Tar du inte bort spyware- eller scumware programmets kärna kommer det att ersätta de filer du tagit bort! Detta beror på att de som gör spyware vet att folk kommer att göra sitt bästa för att bli av med programmen när sanningen går upp för dem, därför läggs sådan självgenererande viruskod till för att se till att spywareprogrammet förblir i din dator.

  Ett annat knep är att ge virus- och spyware-programmen namn liknande viktiga Windows-program som t.ex. "Explorer.exe" och "Kernel32.exe". Ta t.ex. programmet dlder.exe som spreds med bl.a. LimeWire, KaZaA och Grokster, DlDer göms i Windows-mappen där det sedan laddar hem explorer.exe, en spyware med samma namn som Windows-explorer, fejk-explorern placeras sedan i den dolda mappen Windows/Explorer/. Finns det en dold mapp med namnet Explorer i din Windows-folder är denna med all sannolikhet en spyware som försöker kamouflera sig. Om du försöker att ta bort dlder.exe och fejk-explorern på egen hand, se då till att inte ta bort den riktiga explorer.exe som ligger i roten på Windows-mappen.
  Det är sällan man stöter på så mycket uppenbara lögner och slingrigheter som i fallet med spyware. På spywaretillverkarnas hemsidor står att läsa edsvurna dementier om att deras program minsann inte uppför sig på nämnda sätt, ett sätt som dock är uppenbart för alla med en brandvägg som kan visa hur dessa program gör sitt bästa för att skicka information till sina "moderservrar". Löften och försäkringar från dessa människor är uppenbarligen värdelösa. Det verkar nästan som om produktion av spyware är som en drog för vissa programmerare, det är många risker involverade, det orsakar en mängd onödiga konflikter och det är knappast särskilt lönsamt. Resultatet av allt snokande är knappast det heller så användbart med tanke på hur tillfälliga och vinddrivna folks surfvanor är. Pop-up-annonser anses av de flesta inte heller vara bra PR för företag, sådana kampanjer får istället motsatt resultat; folk hatar dem.

  Så, vad kan man göra mer?
  Skulle du stöta på barnpornografi ska du anmäla detta på www.rb.se (Rädda Barnen). De kollar upp ärendet och ser om det går att ta till domstol, du kan vara anonym som informatör.
  Finns det andra juridiska åtgärder att ta till mot folk som snokar och strular till våra dyra datorer och slösar med vår tid? Det är möjligt om industrispionage misstänks, men eftersom det inte finns globala lagar kan det vara svårt att driva rättsliga processer i sådana här fall. Det man kan göra är att hålla ögonen öppna för sådana här program och ta bort dem, samt att aldrig göra någon som helst affärer med folk som håller på med dessa vidrigheter.
  Webmasters kan skicka fakturor till dessa företag (om de lyckas hitta dem) och kräva dem på betalning för reklamutrymme, $1000 dollar och uppåt i månaden är att rekommendera.

  En sak jag skulle göra om jag upptäckte en fönstertittare med anteckningsblock utanför mitt verkliga fönster är att gå och hämta något tillhygge.

   

  Denna text får spridas fritt om du länkar till MaxMagnusNorman.com denna sida.

  ...men virusvarningar är inte
  huvudmeningen med denna domän,
  klicka på bilderna:


  Kontakt