Index

Paintings
Sculptures
Alchemy
About
Contact
Search
 
Målningar Nytt: Köp tryck
Skulpturer
Magnum Opus
Om
Kontakt
Sök

Druid p

2006-01-20
Lidl
This is about when I and M went to our favourite grocery store, Lidl, where we met a modern druid who claimed that he was one of the founders of Lidl. The druid told me that they - their coven of light - created Lidl in order to have easy and cheap world-wide access to the goods they need to stay immortal. The druid wouldn't tell me the name of his coven, but he told me that "we use a seven-pointed star, a septagram in a septagon, as our seal. Its colours are blue for the sky and the sea, yellow for the sun, harvest, lions and such and red for the sacred blood."

He also went on about Sweden's role in the Second World War and that Lidl had troubles establishing in Sweden because Sweden still is run by dark nazi-druids (who were the reason why Sweden never was attacked during the war) who seduce the people with patriotic propaganda such as buy local stuff etc. He explained that these dark druids are in some kind of intellectual war with his druid-coven of light, and that his coven helped end the Second World War when they stole the Spear of Longhirin (Longinus) from Hitler.
He told us this partly because we helped him with his bags, but mostly I suspect, because he had some obscure reason to tell us his secrets.
-"You of all must be aware of that these days you can put on public display whatever phantasma without anyone taking notice."


Vi handlar ofta på Lidl, att det är tämligen billigt är viktigt, visst, men huvudorsaken är nog den här känslan av utland man får när man kommer in i en Lidl-butik. Det blir lite exotism i vardagen med alla färgglada varor man aldrig hört talas om tidigare. Efter att Lidl kom till sta'n och säljer lyxvaror till lägre priser än vad andra affärer tar för vardagskrafs hyser vi också ett visst agg mot dessa; ICA, Konsum och Hemköp m.fl. som uppenbarligen blåst oss på enorma summor pengar under alla dessa år.

Det är inte riktigt rumsrent att handla på Lidl och skitsnacket går högt runt fikaborden på mången arbetsplats. När man går där i Lidl-butiken med sin kundvagn är det lätt att se de olika falanger folk tyr sig till; man kastar förstulna blickar ner i varandras kundvagnar och bedömer personen utifrån om hon eller han har plockat på sig Lidl-mjölk eller inte.

Lidl och sjustjärnan

Druidordens septagram är grunden för Lidl-märket. Notera att pricken över i:et är placerad exakt i skärningspunkten mellan två av linjerna, samt att i:et är vinklat längs en linje, medan den kvadrat som utgör själva i:et genomskärs från hörn till hörn av en annan linje.

The druid coven's septagram is the base of the Lidl-logo. Note that the dot over the "i" is placed exactly in the intersection of two of the lines, and that the "i" itself is angled along one of the lines, while the square which make up the body of the "i" is divided from corner to corner by yet another line.


En dag i höstas när vi var och handlade hittade jag en sådan där armbandsklocka man kan mäta pulsen med när man motionerar, sådana har förut varit så dyra att många sportaffärer hyrt ut dem, den här kostade något under 150:-. Som idogen löpare slog det mig hur underligt det var att Lidl ofta lyckades pricka in vad vi behövde för tillfället; kattkojan, multifjärrkontrollen och nu den här klockan. Jag gick bort till fruktdisken och plockade ner några granatäpplen (sådana är ju bra för pinkeriet) i vagnen. En äldre man gjorde det samma, gav mig sedan en underlig blick och frågade på bruten svenska om jag visste om det också fanns någon juice med granatäpplen. Jo, svarade jag och pekade, de har visst någon slags saft med granatäpplen därborta. Mannen nickade och - typiskt - ögnade igenom varorna i min kundvagn; mjölk, ostkorv, puls-klockan och lite annat.

När vi sedan - M och jag - körde från affären såg vi mannen från fruktdisken gå och bära, eller snarare släpa på fyra tunga kassar i riktning mot staden. Vi kunde inte annat än stanna och fråga honom om han behövde vår hjälp, och snart satt han i bilen med oss. Jag kunde inte undgå att han luktade lite märkligt, inte direkt illa utan mer så där örtaktigt som vissa vegetarianer luktar.

Mannen började tala; -"det är underliga tider det här, jag antar att ingen direkt tar notis om er, bryr sig eller så?"
-"Nej, inte direkt, varför skulle de det?" frågade M, men mannen svarade inte, antagligen för att M har en enastående förmåga att vara helt osynlig i sociala sammanhang, utan fortsatte.
-"Jag lade märke till er på affären, vad ni handlade och så, och när ni sedan var vänliga nog att hjälpa mig så ska jag återgälda detta med att berätta en liten hemlighet för er, det gör inget om ni sprider den vidare, för som ni själva måste ha insett kan man numera skylta öppet med vilka fantasterier som helst utan att någon tar notis om det, så numera tycker jag det är helt enkelt roligare att dela med mig av mina fasliga hemligheter än att gå och hålla på dem helt i onödan."
-"Jo, visst", höll jag med, även om jag ännu inte hängde med riktigt, utgick väl utifrån att mannen var en halvgalning och att det var lugnast att bara spela med.
-"Jag är en framstående medlem i en druidorden." Fortsatte mannen, "Denna druidorden är de som grundade affären vi just lämnade. Orsaken till att vi grundade Lidl var först och främst att se till att våra ordensbröder och systrar vart än i världen de befinner sig ska kunna ha tillgång till vissa varor, varor vi behöver för att upprätthålla vår förmodade odödlighet".
-"Däribland granatäpplen?" frågade jag.
-"Däribland granatäpplen, ja, när forskare upptäckte grantäpplets verkan mot prostatacancer, ett problem vi ännu inte löst, såg vi till att Lidl var först med att alltid ha både frukt och saft tillgängligt."
-"Men alltså, det är ju väldigt mycket bös som handlar på Lidl, ni vill väl inte att de ska bli odödliga?"
-"Nej, inte alls, men det är det ingen risk med heller, du förstår, det är inte bara vad man äter, utan hur man lever också. Man måste bland annat jogga för att leva länge, det är därför du ofta hittar ganska extrema löparattiraljer, som den där klockan, långdistans-löparskor och dylikt på Lidl. Sedan är det bara vissa av matvarorna som har de essentiella egenskaperna."
-"Det är de med guldtryck på etiketterna antar jag?"
-"Exakt! Och de varor som skyltas med ordet kvalité.
-"Har det här med att Lidl blivit så motarbetade i Sverige något med detta att göra?" undrade M.
-"Ja, Sverige styrs till större delen av en samling mörka nazi-druider, det har väl i synnerhet ni märkt av? Det krig vi ljusa druider för mot dessa är, måste jag erkänna, numera mer en intellektuell påverka-folks-tänkande-sport än ett regelrätt krig. Vi träffas till och med för samkväm till och från nuförtiden. Det hade aldrig kunnat ske på den gamla onda tiden, då var det kallt stål som gällde.

Lidl och sjustjärnan

Vrider man de ljusa druidernas septagram finner man att texten är placerad exakt på det uppåtriktade septagrammets horisontallinje, vidare är mängder av detaljer anpassade till septagrammet och sjuhörningen vridna till olika positioner, som här ses att diametern hos cirkeln vilken utgör pricken över i:et bestäms av en av linjerna.

If the druids of light's septagram is turned, one finds that the text is placed exactly on the horizontal line of the upward-pointing septagram, further on are an abundance of details adapted to the septagram and its surrounding septagon, turned into different positions. Here can be seen that the diameter of the circle which forms the dot over the "i" is clearly decided by one of the septagram's lines.


Dessa nordens mörka druider var allierade med likasinnade i Tyskland under kriget, och huvudorsaken till att Sverige inte attackerades utan snarare gjordes till handelspartner. Det guld som betalades för Svenskt stål under kriget banade sedan väg för den femtiotalets svenska guldålder som dessa mörkrets druider ständigt drar fram som exempel på sin ideologis förträfflighet.
När vi ljusets druider lyckades stjäla tillbaka Longhirins spjut åstadkom detta en tillräcklig störning i de mörka druidernas makt för att de till slut skulle förlora kriget. Här i Sverige behöll de - något nedtonade - dock makten, och det är därför vi har ett sådant besvär att få vårt Lidl accepterat. De gör som de alltid gjort, använder pöbeln som redskap, blåser upp nationalistiska känslor; sprider lättköpta klyschor som köp lokalproducerad mat och sådant, ja, ni vet.
Kan ni svänga in här, jag har bilen på den där parkeringen! Jag vet inte vad jag tänkte på när jag ställde bilen här och promenerade över halva stan.

Vi svängde in på parkeringen bredvid en enorm splitter ny silverfärgad Mercedes 600SEL med österrikiska plåtar. Jag och mannen gick ur för att lasta över hans varor. Det radiostyrda låset verkade krångla en aning innan han fick upp backluckan på mercan.
-"Det blir en Lexus nästa gång", muttrade han.
-"En sak förstår jag fortfarande inte, det här med kassorna, även om det går väldigt fort så klagar ju folk hela tiden på att de måste packa ner varorna i vagnen igen efter att de betalat."
-"Det är just det, att det går fort, det går i snitt åtta gånger fortare genom kassan i Lidl än i någon annan butik. Det är ondska att behöva köa, även om vi är odödliga lever vi ju inte för evigt, eh?"
-"Visst, visst, din orden förresten, vad kallas den egentligen?" undrade jag
-"Vi har ett septagram som vårt sigill, och vi färgsätter det i blått för himlen och havet, gult för solen, skörden, lejon och så'nt och rött för det heliga blodet. Du hittar allt det i Lidl-märket." Mer avslöjade han inte. "Ja, tack för hjälpen, nu börjar nog frugan undra, så det är bäst jag åker vidare."
-"Skulle jag kunna få komma med ett litet önskemål?"
-"Kanske det, vad skulle det vara?"
-"Glutenfria makaroner, så man slipper åka extra till ICA för så'na."

  När du handlar på Lidl:

  • Lyonerkorv
  • Bernerkorv
  • Honey Flakes - Saknar du Kellogg's Honey Crunch Corn Flakes? Det här är nästan samma sak.
  • Glasburk med blandad svamp

Om detta (o)roade dig så...

Art blog: Senare skriverier.
Next - Nästa:
"The Best Drug in the World"

Blog Index

Latest headlines / Senaste rubrikerna:

 • Old merits - an interview about Abashera
 • Perspective warp wall painting
 • Which tail belongs to which animal?
 •  

  Other days - Andra dagar:

  100, 99, 98, 97, 96, 95, 94, 93, 92, 91, 90, 89, 88, 87, 86, 85, 84, 83, 82, 81, 80, 79, 78, 77, 76, 75, 74, 73, 72, 71, 70, 69, 68, 67, 66, 65, 64, 63, 62, 61, 60, 59, 58, 57, 56, 55, 54, 53, 52, 51, 50, 49, 48, 47, 46, 45, 44, 43, 42, 41, 40, 39, 38, 37, 36, 35, 34, 33, 32, 31, 30, 29, 28, 27, 26, 25, 24, 23, 22, 21, 20, 19, 18, 17, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1
  Contact
  Up