Index

Paintings
Sculptures
Alchemy
About
Contact
Search
 
Målningar Nytt: Köp tryck
Skulpturer
Magnum Opus
Om
Kontakt
Sök

Valet 2006, om politik och h

2006-09-12
Politiska skyltar vid E4
Politiska skyltar vid E4. Budskapet är som ni ser tydligt.

Ni som följer den här bloggen har måhända noterat att jag sällan eller aldrig skriver om sådant andra vanligtvis bloggar om; samhällsliga fenomen typ kändisflams och saker som sägs hända i Långtbortistan. Den enkla förklaringen till detta är att det helt enkelt inte angår mig - det är den andra världen och har ungefär noll inverkan på vad som händer här och nu. När det gäller samhället lever jag i ett sidospår, ungefär som det sjungs i den där Beatleslåten Fool on the hill. Men jag tänker sänka mig till att göra ett litet undantag från detta och ställa mig upp och raljera lite från toppen av kullen emedan det är valtider.

Jag anser mig själv vara liberal, och röstade därför på Folkpartiet förra valet. Det tänker jag inte göra den här gången, då de vräkt ur sig den ena anti-liberala dumheten efter den andra, antagligen för att locka väljare från sverigedemokraterna och liknande primitivister. Språkkrav för invandrare, ökad övervakning och en massa krav och betyg på än det ena och än det andra.

Den liberala hållningen angående invandring och dylikt är väl att folk borde få komma och gå som de vill så länge de respekterar de grundläggande lagarna. Gränser är tecken på rasism och primitivt stamtänkande. Den liberala hållningen när det gäller det offentliga rummet torde vara att makten så långt som möjligt ska ge fan i det. Bara för att det är tekniskt möjligt ska folk inte övervakas, vare sig av kameror eller betygssättare. Folk som vet att de är iakttagna beter sig annorlunda, krymper som människor.

"Skandalen" med att folkpartister kommit över inloggningsuppgifter och snokat i sossarnas interna datanät skulle inte ha påverkat mitt röstande. Världen är ett kriminellt system, politikerna är i grunden en beskyddarliga, och de som inte är tillräckligt räviga har inte en chans. Knepet är att inte fångas med räven. I frågan om Folkpartiets snokande skulle det inte förvåna en sekund om sossarna lagt ut lösenorden som ett bete vilket folkpartisterna nappat på - det hela avslöjades lite väl lägligt.

I grunden har jag inte mycket till övers för politiker överhuvudtaget. Hur kan de ens understå sig att tro sig veta bättre hur folk i gemen ska leva sina liv? Det ytterst få politker inser är att de inte kan skapa någonting. En politiker kan vara mer eller mindre i vägen för medborgarnas viljor. En politiker kan inte skapa ett arbete eller en byggnad, men kan välja att stå i vägen för någons ambitioner eller inte. Ju mer politik desto mindre handlingskraftigt blir folket. Visst, människor behöver bromsas i många fall - jag är inte så dum i huvudet att jag inte fattar det, men som det är nu kör samhället med handbromsen på.

Jag har i nuläget inte en aning om vad jag ska rösta på. Sverige har inget liberalt parti att räkna med. Vänstern och i synnerhet Socialdemokraterna är uteslutna efter att jag har upplevt deras maktspel i både första och andra hand:

Vänsterattityden att "allt är politik", ap-hannementaliteter (sossar inom kommunalpolitiken som bl.a. förbjuder sina politiskt tillsatta chefer att ens tala med oppositionspolitiker) och inställningen att de självklart äger Sverige och svenskarna. På sätt och vis gör de det också; vinner inte sossarna valet så får det vinnande partiet ta över en maskin byggd av sossarna för att driva ett sossesverige. Vilka som än får makten är tvingade att hålla igång sossemaskinen, för annars är det många som inte får tillräckligt med bidrag och vård. Ingen skulle ha ork eller mod att riva upp maskineriet och bygga ett eget, det skulle vara politiskt självmord och endast krig, naturkatastrofer eller total ekonomisk depression skulle kunna ändra på sakernas tillstånd. Hur det kommer att gå för högeralliansen att jobba som ofrivilliga sossemaskinister - något de vare sig har vana, kunskap eller ambition till - är inte svårt att räkna ut. Man ser framför sig hur sossarna står där i kulisserna med armarna i kors och förbereder läpparna för ett vad-va-det-vi-sa-flin, och väntar på att ta över fabriken när maskineriet börjar lukta bränt.

Höger- och vänsterskalan är något helt annat i Sverige jämfört med resten av världen. De flesta västerlänningar skulle se alla svenska riksdagspartier som mer eller mindre "vänster". Det som svenskjävlarna ser som mörkast mörkblå; Moderaterna, har sin motsvarighet i amerikanska Demokraterna. Vad är då denna höger / vänsterskala? I grund och botten är det en cirkel som går ihop någonstans i extremhögern / extremvänstern. Kortfattat kan sägas att höger är brackor och vänster är bös. Noteras bör att höger/vänsterskalan egentligen inte innefattar liberalismen, utan enbart bygger upp en (falsk) bild av det politiska samhället som ett spann mellan socialism och konservatism.

Den politiska höger / vänster-skalan förklarad

Jag tenderar att föredra brackorna en aning - deras kriminalitet brukar inte skita ner lika mycket som bösets - men jag vill helst ha ungefär minst en kilometers distans till dem ändå.

Återstår då Moderaterna, men jag har svårt för dem också. Monarki och militär - nä fy fan, sådant trams finns det ingen plats för på min kulle. Jag vill rösta på ett parti som säger att sådant och religion kan fara åt helvete, "...och ni, folket, får väl göra vad ni vill så länge ni inte skadar varandra, stjäl eller är i vägen för varandra - allt annat är helt enkelt inte politik och därmed har vi inte med det att göra!"

Det partiet skulle få min röst.Art blog: Senare skriverier.
Next - Nästa:
"Birth of a Dragon - En drake föds"

Blog Index

Latest headlines / Senaste rubrikerna:

 • Old merits - an interview about Abashera
 • Perspective warp wall painting
 • Which tail belongs to which animal?
 •  

  Other days - Andra dagar:

  100, 99, 98, 97, 96, 95, 94, 93, 92, 91, 90, 89, 88, 87, 86, 85, 84, 83, 82, 81, 80, 79, 78, 77, 76, 75, 74, 73, 72, 71, 70, 69, 68, 67, 66, 65, 64, 63, 62, 61, 60, 59, 58, 57, 56, 55, 54, 53, 52, 51, 50, 49, 48, 47, 46, 45, 44, 43, 42, 41, 40, 39, 38, 37, 36, 35, 34, 33, 32, 31, 30, 29, 28, 27, 26, 25, 24, 23, 22, 21, 20, 19, 18, 17, 16, 15, 14, 13, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1
  Contact
  Up