Index

Paintings
Sculptures
Alchemy
About
Contact
Search
 
Målningar Nytt: Köp tryck
Skulpturer
Magnum Opus
Om
Kontakt
Sök

KONST AV MAX MAGNUS NORMAN:
Äldre målningar och skulpturerClick on the picture to enlarge it.
 bilden / tavlan / målningen AKTIVATORTRIPTYKEN:<small><br>-KAUSALITETSDÖDAREN<br>-DET KOSMISKA BRÖLLOPET<br>-PÅ JÄRN-JOHNS AXLAR</small>

AKTIVATORTRIPTYKEN:
-KAUSALITETSDÖDAREN
-DET KOSMISKA BRÖLLOPET
-PÅ JÄRN-JOHNS AXLAR

1996
186 X 100 cm
Olja och akryl på pannå, fernissad högblank
Såld eller ej tillgänglig. Klicka för info.

  

I den första av de tre målningarna, Kausalitetsdödaren, slår en blixt ner i ett torn. Symboliken är liknande den i tarot-kortlekens "tornet". Människan bygger skal, torn, omkring sig av sina föreställningar och tror sig vara i säkerhet där. Ett ypperligt tillfälle för onda eller förändrande makter att slå till vilket måhända väcker eller förgör de slumrande i tornen. Efter att blixten sprängt det första tornet studsar den i marken och träffar ett annat torn. Människor i tornen faller mot marken som består av ett mörkt landskap där märkliga varelser lever.

Den första målningen beskriver hur människan symboliskt bygger torn av sina föreställningar (livet är än det ena, än det andra, livet är värdelöst, du kan inte göra så!, jag är utbildad, jag har papper på det, sådan är världen, etc.) vilka de bosätter sig i, invaggade i en falsk känsla av trygghet. Förr eller senare raseras detta och tornets och dess innevånare rasar ner i elände. Detta fortsätter de med tills de dör, bygger ett nytt torn eller stiger pånyttfödda ur askan, vilket tar dem till nästa tavla.

Den andra målningen består av en rad av varelser med en gyllene sol längst upp. Under solen finns en blå ängel med Merkurius i pannan och tre nycklar runt halsen. Under honom är en brun kvinna med Venus i pannan och en vit häst i ett halsband. Längst ner är en man med ett flammande svärd i sin högra hand och några vattenfyllda geometriska figurer i den vänstra handen. Genom hans kropp går resten av solsystemet. Jorden är i hans panna, Mars är i hans hals, Jupiter är i hans hjärta, Saturnus är i solar plexus, Uranus är i magen, Neptunus är i underlivet och Pluto är längst ned.
Det finns ingenting ovanför solen eftersom denna sol inte har någon nordpol att dra till sig saker med.

Denna tavla visar människan som funnit sig själv (symboliskt givetvis).
Den visar, från toppen till bottnen; jagets centrum (Solen vilken vi alla är strålar från, tja, någon sol i alla fall), Överjaget (Merkurius), Det undermedvetna (Venus) och Dagsmedvetandet (Jorden). Resten av planeterna och himlakropparna symboliserar olika energicentra i kroppen.

I den sista målningen sitter en man på en vit häst på den högsta av tre kullar under en regnbåge. Han tittar ut över ett drömlikt grönskande landskap.
På kullarna är små hål med ryggkotor i. Revben sticker upp ur marken. Det är en plats där en gång ett stort slag stod men nu är där fred sedan länge.

Den sista tavlan visar hur situationen ter sig när du tagit dig igenom allt detta, då öppnar sig världen och allt du behöver göra är att rida ut i Tir Nan Og under regnbågen på din vita pålle (ditt klara sinne i detta fall).