Index

Paintings
Sculptures
Alchemy
About
Contact
Search
 
Målningar Nytt: Köp tryck
Skulpturer
Magnum Opus
Om
Kontakt
Sök

KONST AV MAX MAGNUS NORMAN:
Äldre målningar och skulpturerClick on the picture to enlarge it.
 bilden / tavlan / målningen TILL DÖDEN

TILL DÖDEN

1996
168 X 118 cm
Olja och akryl på pannå, fernissad högblank
Såld eller ej tillgänglig. Klicka för info.

  

Två män slåss, en har ett svärd och den andre har ett spjut. De ser tämligen likadana ut. En måhända är god och den andre kanske är ond, men du kan aldrig veta vem som är vem. Spjutet är en symbol för onskan men kan användas av den goda sidan också. Legenden berättar att Longhirins spjut var det enda vapen som kunde döda Messias, Guds son. Enligt de gamla legenderna måste Jesus bli dödad på korset för att uppfylla de profetior som handlade om honom. Den blinde legionären Longhirin vaktade Jesus när han fick höra att order hade givits att krossa smalbenen på de korsfästa fångarna, ett standardförfarande för att låta dem dö snabbare. Longhirin visste att en av de viktigaste profetiorna om Frälsaren berättade att inga ben skulle brytas på Messias. För att uppfylla denna profetia stack Longhirin sitt spjut i Jesus sida så att Jesus dog innan ordern om att krossa hans ben utfördes. Även om Longhirins spjut var ett av den onda sidans mäktigaste vapen så användes det för att uppfylla Guds vilja. Lonhiring blev senare helgonförklarad p.g.a. detta.

Det sägs även att den som innehar Longhirins spjut kontrollerar den materiella världen. Adolf Hitler var mycket intresserad av att få tag på detta men det är en annan historia.
Det spjut som nu förvaras i Schweiz är nu inte Longhirins spjut i sig, utan ett puzzel. Spjutspetsen är från 700-talet, men i själva spjutet sitter en kil infattad, i denna kil är en spik ingjuten. Spiken är från Jesu tid och måhända är det denna som är själva "spjutet".

Svärdet är å andra sidan den goda sidans mest kraftfulla vapen. I realiteten är detta svärd en människa som klättrat genom Kabbalans livsträd i en särskild ordningsföljd och då blivit Guds flammande svärd, ett levande vapen.
Men precis som Longhirins spjut kan användas av de rättfärdiga kan Guds flammande svärd användas av de onda.

Religion i sammanfattning: Känn en stor sorg över hur sagor böjt vår civilisation och våra medvetanden till den grad att ibland inte ens verkligheten kan räta ut oss.