Index

Paintings
Sculptures
Alchemy
About
Contact
Search
 
Målningar Nytt: Köp tryck
Skulpturer
Magnum Opus
Om
Kontakt
Sök

KONST AV MAX MAGNUS NORMAN:
Äldre målningar och skulpturerClick on the picture to enlarge it.
 bilden / tavlan / målningen MÅNPARKEN

MÅNPARKEN

1994
136 X 190 cm
Olja och akryl på pannå, fernissad högblank
Såld eller ej tillgänglig. Klicka för info.

En sköldpadda har upptäckt betraktaren och slutar att äta de röda blommorna ett tag.
I bakgrunden är ett observatorium omgivet av olika stenar formade som de platonska kropparna; dodekaedrar, ikosaedrar, etc. När jag beslutade mig för att skapa den här målningen hade jag gått omkring med en bild av en sköldpadda i mitt sinne ett tag. Den verkade vara fast där tills jag målade ut den.
En natt efter en dag jag ägnat åt detta sköldpaddsmåleri drömde jag att jag satt i en park liknande den på målningen. Mitt synfält var låst ner i en planteringslåda full av jord. Jag kunde se resten av parken i periferin. Leksaker låg spridda i lådan som om barn hade lekt vildsint där.
Om och om igen höll en hand upp små papperslappar i mitt ansikte. På alla lappar stod ordet "AVATAR" skrivet med lila färg. Detta blev så tjatigt att jag till slut vaknade och skrev upp ordet som jag då aldrig hört talas om förut.
Senare då jag läste en bok om indisk mytologi fick jag veta att ordet "avatar" är sanskrit för"nedstigen" och att det var detta inkarnationer av hinduismens högsta gud, Vishnu, kallades.
I sin andra inkarnation var Vishnu en sköldpadda kallad Kurma (skapelsen).
Jag tror att lådan var en symbol för Jorden och att sköldpaddan var av sekundär betydelse.
Observatoriet är en symbol för medvetandet som undersöker yttervärlden.

Om jag är en Avatara? Det vet jag inte.
Detta kanske bara är ett dataspel och vi alla kanske bara är platta "sprites" som flamsar omkring här. Utslängda, bundna till händer och fötter, och lika roligt inbillar vi oss att vi har ändå.


Skiss